Trouwen in de gemeente Almere

trouwen_in_almere

Stap 1: De melding van het huwelijk bij de gemeente Almere.

Als je wilt gaan trouwen in de gemeente Almere, dan begint dat met de melding van jullie huwelijk. Eigenlijk is het de melding van jullie trouwplannen, want het is pas een huwelijk als je elkaar op de trouwdag het jawoord hebt gegeven. Maar dat terzijde :-)

Die melding van het huwelijk moet je digitaal doen. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Op de website van de gemeente Almere klik je eenvoudig op de button "online melden". Dan ben je al op de pagina van de melding van het voorgenomen huwelijk en hier moet je inloggen met je DigiD. Als je hier de melding van jullie huwelijk hebt gedaan wordt er vanuit de Gemeente Almere contact met je opgenomen om één en ander door te nemen en om een afspraak te maken. Vind je dat gedoe met die DigiD maar helemaal niks, dan kun je die melding van het huwelijk ook schriftelijk doen. 

Paula_Wieman_Fotografie_bruidsreportageFoto: Paula Wieman Fotografie

Trouwen in het stadhuis

Willen jullie gaan trouwen in het stadhuis van de gemeente Almere, dan moet je de trouwdatum z.s.m. vastleggen zodat je de meeste kans hebt dat trouwen in het stadhuis op die dag nog wel kan.  Als dat allemaal kan, dan worden jullie samen met alle gasten van harte welkom geheten in de prachtige trouwzaal van de gemeente Almere. Deze kleurrijke trouwzaal is overigens een ontwerp van het creatieve brein van architect Cees Dam, maar dat terzijde! Wel een fotogenieke ruimte trouwens! De trouwzaal biedt aan 70 gasten een zitplaats. Ook zijn er nog circa  twintig tot dertig staanplaatsen. 

Trouwen op een buitenlocatie

Wil je liever niet in het stadhuis trouwen maar juist trouwen in een zelf gekozen trouwlocatie in Almere? Die locatie kun je dan zelf kiezen. Hier zijn uiteraard wel extra kosten aan verbonden, omdat de trouwambtenaar naar de locatie toe moet komen en er moet een controle plaatsvinden of jullie zelf gekozen trouwlocatie wel voldoet aan alle eisen zoals veiligheid, hygiëne, overlastbeperking, etc.

Als jullie dan zelf zo'n vrije trouwlocatie hebben gevonden, dan zitten hier wel extra kosten aan vast. Deze kosten variëren per locatie en zijn afhankelijk van jouw wensen en de regels van de uitbater. Voor alle informatie maak je een afspraak met de eigenaar of uitbater van de trouwlocatie om alles te bespreken. Vraag vooraf eerst of de locatie op jullie trouwdatum nog beschikbaar is, want anders plan je voor niets de afspraak in. De voorwaarden waaraan een zelf gekozen trouwlocatie moet voldoen vind je op de website van de gemeente Almere. Als er vaker op die locatie wordt getrouwd dan zijn die regels en verplichtingen daar wel bekend.

murk_feitsma_de_kunst_van_fotografie_trouwreportageFoto: De Kunst van Fotografie

Trouwambtenaren in de gemeente Almere

In de gemeente Almere staat een team van ervaren en enthousiaste trouwambtenaren voor jou klaar! Één van de trouwambtenaren voltrekt het huwelijk en houdt daarbij graag rekening met jullie wensen. In overleg met deze trouwambtenaar van de gemeente Almere kun je de inhoud van de trouwceremonie en alle mooie woorden daar omheen persoonlijk bespreken. De trouwambtenaren werken volgens een soort van rooster. Het is dus afhankelijk van de trouwdatum welke trouwambtenaar jullie toegewezen krijgen. De trouwambtenaar neemt ruim voor de trouwdag telefonisch contact met jullie op om te bespreken hoe jullie trouwen er uit gaat zien. Alle Ambtenaren van de Burgerlijke Stand zullen zich 100% inzetten om de trouwceremonie eruit komt te zien, zodat alles naar jullie wensen verloopt.

De kosten van te trouwen in Almere

De gemeente Almere biedt 3 soorten trouwceremonies aan. Deze verschillen van de dagen, tijdsduur, trouwlocatie e.d.

Gratis trouwen in Almere

Gratis trouwen kan op maandagochtend om 9.00 uur of om 9.30 uur. De gratis huwelijksvoltrekking moet minimaal 6 maanden van te voren worden aangevraagd. Bij het gratis trouwen in Almere is er toegang mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief het bruidspaar, getuigen, kinderen en eventueel de fotograaf.

 • De ceremonie vindt plaats in de trouwkamer bij Burgerzaken
 • Het mag geen muziek gedraaid, gezongen of gespeeld worden, zowel voor, tijdens als na de trouwceremonie
 • De ambtenaar van de Burgerlijke Stand geeft geen toespraak. Er wordt uitsluitend het wettelijk verplichte gedeelte uitgevoerd.
 • De gratis trouwceremonie mag maximaal een half uur duren.

hartenvrouw_bruidsmode_aparte_trouwjurkFoto: Hartenvrouw Bruidsmode

Budgetceremonie

Je kunt ook voor een budgetceremonie op het stadhuis kiezen. Dit kan op doordeweekse dagen tussen 9.00 en 16.00 uur.

 • er is plaats voor maximaal 8 personen. Dit aantal is inclusief het bruidspaar, getuigen, kinderen en eventueel de fotograaf;
 • de ceremonie is in de trouwkamer bij Burgerzaken;
 • het is niet mogelijk muziek te draaien voor, tijdens of na de ceremonie;
 • er is geen toespraak door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, alleen het wettelijk verplichte gedeelte;
 • de ceremonie duurt maximaal een half uur.

Reguliere ceremonie

Trouwen in de trouwzaal van het stadhuis kan op werkdagen van 9.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het is ook mogelijk om voor een andere touwlocatie te kiezen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De kosten voor de trouwceremonie in de trouwzaal zijn gelijk aan de kosten voor een ceremonie op een andere locatie. Als je wilt trouwen buiten de eerdergenoemde tijden dan kun je de gemeente mailen via burgerzaken@almere.nl.

Houd met een ceremonie in de trouwzaal in het stadhuis rekening met het volgende:

 • er is plaats voor maximaal 80 personen. Hiervan zijn 60 zitplaatsen en 20 staanplaatsen. Dit aantal is inclusief het bruidspaar, getuigen, kinderen en eventueel de fotograaf;
 • het is mogelijk om muziek te draaien voor, tijdens of na de ceremonie;
 • er is ruimte voor een persoonlijke toespraak tijdens de ceremonie;
 • de ceremonie duurt maximaal een uur.

Paula_Wieman_Fotografie_trouwfotoFoto: Paula Wieman Fotografie

Trouwen op een zelf gekozen trouwlocatie

De kosten voor een zelf gekozen trouwlocatie verschillen per locatie.  Iedere vrije trouwlocatie moet in ieder geval voldoen aan de volgende eisen:

 • De locatie moet binnen de gemeentegrenzen liggen;
 • Het adres van de locatie moet kadastraal geregistreerd staan;
 • De locatie moet openbaar en voor iedereen vrij toegankelijk zijn;
 • De locatie mag niet in strijd met openbare orde en goede zeden zijn;
 • De rechthebbende van de locatie dient vooraf schriftelijk toestemming te geven;
 • De veiligheid van de trouwambtenaar moet gewaarborgd zijn;
 • In geval van een horecagelegenheid: een verklaring van de brandweer of een recent controlerapport/vergunning voor brandveiligheidseisen dient overlegd te worden;
 • In geval van een gebedshuis: het burgerlijk huwelijk dient vooraf te gaan aan het religieus huwelijk. Het is niet toegestaan deze te combineren in één ceremonie;
 • De locatie moet over een overdekte en omsloten ruimte beschikken.

Trouwen in je eigen huis is in Almere ook toegestaan. Hiervoor gelden de volgende extra eisen:

 • De locatie moet brandveilig zijn en aan alle veiligheidseisen voldoen.
 • De eigenaren en het toekomstige paar zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en toegankelijkheid.
 • Bij meer dan vijftig gasten moet er een melding gedaan worden bij de gemeente en/of een evenementenvergunning aan te vragen.

 

Wij hopen jullie met deze informatie over het trouwen in Almere goed geïnformeerd hebben. Wij wensen jullie nu alvast een hele fijne trouwdag,... in de gemeente Almere!

Stadhuis Almere
Stadhuisplein 1
1315 HR Almere
Tel: 0365 399911
Website trouwenpagina's: www.almere.nl/trouwen

Trouwbedrijven gemeente Almere


Hartenvrouw Bruidsmode

Hartenvrouw Bruidsmode

Almere
Bruid & Beauty Nederland

Bruid & Beauty Nederland

Almere
Paula Wieman Fotografie

Paula Wieman Fotografie

Almere
Püttmann Juweliers Almere-Buiten

Püttmann Juweliers Almere-Buiten

Almere-Buiten
Gonnie's Kinderkleding

Gonnie's Kinderkleding

Almere

Ook interessant


Je trouwdag uniek maken

Je trouwdag uniek maken

Een klassieker als trouwauto

Een klassieker als trouwauto

Handige tips

Handige tips

Hoe vind ik onze ideale trouwfotograaf?

Hoe vind ik onze ideale trouwfotograaf?

Etiquetteregels op de trouwdag

Etiquetteregels op de trouwdag

Een sweettable op je huwelijksdag

Een sweettable op je huwelijksdag
Trouwen in jouw woonplaats

Almere, Almere-Buiten, Emmeloord, Lelystad, Schokland,

Bezoek ook de website:

Trouwen in Friesland

Volg ons op social media