Handige tips bij de voorbereiding op de trouwdag

budget_trouwdag

Vooraf

Het lijkt zo leuk... over 10 maanden gaan we trouwen. Binnenkort ga ik op stap voor de trouwjurk... En we gaan een mooie trouwlocatie zoeken waar je ook buiten kunt trouwen, etc. Maar zo werk dat niet. Je moet echt een strakke planning maken, in de juiste volgorde van onderdelen die al vroegtijdig geregeld moeten worden en andere zaken die nog wel even kunnen wachten. Wij helpen je hier vast een eindje op weg.
In sommige onderdelen schrijven we op deze pagina van bruid en bruidegom e.d. Uiteraard geldt dit voor ons ook voor bruid-bruid en gom-gom. Succes!

Het totale budget

Bepaal eerst het budget voordat je je gaat verheerlijken aan mooie trouwkleding, unieke trouwlocaties in Flevoland en zeker voordat je alles gaat bespreken. Je weet ongetwijfeld wel dat alles wat uniek en duur is, ook verleidelijk is om aan te schaffen of te bespreken. Met een strak budget weet je precies wat je kunt aanschaffen. Informeer vooraf eerst naar de gemiddelde prijzen. Maak hiervoor gebruik van de formulieren op alle bedrijvenpagina's. 

Planning

Maak aan het begin van de voorbereiding een planning van alles wat je moet regelen. Koppel hier ook een tijdspad aan, waardoor je precies weet wat je wanneer moet regelen. Zo hou je continu een goed overzicht.
Een deel van het werk hebben wij al voor je gedaan. Vertaal dit naar jullie eigen situatie. Dan krijg je een voorbereiding op maat. 

Trouwdatum

De trouwdatum kan afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van een aantal zaken. Wil je in een bepaalde trouwlocaties trouwen of wil je die éne band op je bruiloftsfeest of is je keuze vooraf al op een bepaalde feestlocatie gevallen, check daarvan dan eerst de beschikbaarheid, en leg dan de trouwdatum definitief vast.

Stadhuis of alternatieve trouwlocatie

Je kunt de huwelijksvoltrekking uiteraard in het stadhuis laten plaatsvinden, maar een alternatieve trouwlocatie kan ook heel mooi aansluiten op jullie stijl en wensen.  Een romantisch kasteeltje bijvoorbeeld, een exclusief horecabedrijf of een alternatieve locatie die helemaal geen horeca- of trouwfunctie heeft. Kijk hiervoor maar in de categorie trouwlocaties van deze website. Je hebt dan de garantie dat het goed zit.

alternatieve-trouwlocatie

Controleer de omgeving van de locaties

Als je de trouwdatum hebt vastgelegd, check dan even of op die dag geen evenement, braderie, markt of andere activiteiten zijn rond de trouwlocatie, kerk, feestlocatie en fotolocatie. Dit voorkomt teleurstelling bij parkeren, de rit van en naar de diverse locaties, de fotoreportage etc. 

Check de routes vooraf

Je kunt kort voor de huwelijksdag de routes en omgeving (laten) controleren, van en naar de trouwlocatie en andere locaties. zodat je ook op de trouwdag zelf niet voor ongewenste verassingen komt te staan, omdat gemeente uitgereld op jullie trouwdag de boel rond jullie locatie moest openbreken!

Eigen ruimte in de feestlocatie

Als jullie een dagbruiloft met diner en avondbruiloft op dezelfde locatie vieren, check dan even bij het bespreken van de zaal of er een ruimte beschikbaar is waar jullie je tussen het diner en de avondbruiloft even kunnen terugtrekken.
Het mooiste is dat je daarbij ook kunt beschikken over een toilet en een wasbak met spiegel zodat jullie je tussendoor even lekker kunnen opfrissen. Vraag ook of er een kluisje is waar je kado's zoals enveloppen met geld, sieraden of andere waardevolle zaken kunt opbergen. 

Overleg met de band, dj of boekingskantoor

Mochten jullie het feest zelf met een openingsdans willen openen, bespreek dit dan met de DJ of bruiloftband. 
Wil je hiervoor dat éne favoriete nummer waar jullie zulke speciale herinneringen aan hebben, of ben jij of je partner niet zo'n dansvloertijger, en wil je juist dat de band of DJ er voor zorgt dat de vloer zo snel mogelijk vol staat, zodat je al na een paar passen kunt opgaan in de menigte? Het is een kwestie van bespreken met de muziek of het boekingskantoor.
Laat hen ook even weten over het publiek: aantal gasten, leeftijdsgroepen, jullie wensen, etc..  

openingsdans

De trouwjurk

Bezoek samen met je vriendinnen, (schoon)moeder of je partner een bruidsbeurs. Hier zijn altijd modeshows te zien, vaak van meerde bruidsmodezaken. Zo zie je hoe de meest uiteenlopende modellen trouwjurken staan als ze gedragen worden.
Ook wordt er bruidskleding geshowd voor de mannen en zelfs voor de bruidskinderen. En dat geldt natuurlijk ook voor alle andere ideeën die je opdoet op een bruidsbeurs.
Op deze website, TrouweninFlevoland.nl, staat in het hoofdmenu een agenda met alle bruidsbeurzen in Flevoland en andere provincies. 

Fotograaf bespreken

Neem tijdens de afspraak met de bruidsfotograaf alvast de ideeën en mogelijkheden door voor de officiële fotoreportage. Kies voor die reportage voor een externe locatie waarbij je bij het terugzien van de foto's jezelf herkent in de reportage.
Denk er aan dat deze locatie op de route of in de omgeving ligt van de feestlocatie. Houd ook rekening met een eventuele reservelocatie bij slecht weer. Als je op een mooie buitenlocatie of culturele locatie e.d. gaat trouwen, dan kun je juist hier de trouwreportage laten maken.
Neem de hele trouwdag door met de fotograaf, en ook de verwerking van de foto's en het album. Laat hier een duidelijke prijsopgaaf voor maken, zodat je achteraf niet je budget overschrijdt, omdat het bestellen van allerlei extra's, zoals mooi bewerkte foto's of fotolijsten lijsten e.d. wel heel erg aantrekkelijk is.

bruidsfotograaf

De trouwfilm: Videograaf bespreken

Bespreek vooraf duidelijk met de videograaf en uiteraard ook met de fotograaf, wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten. Zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijdens de huwelijksvoltrekking. De vrolijke bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc.
Bespreek de muziek die eventueel gebruikt wordt tijdens de montage van de DVD. En zo nog meerdere zaken waar je later met veel genoegen en emotie naar terug kunt kijken.

Het bruidswerk

Als je naar een bloemist gaat, denk dan aan de volgende zaken:
- Het bruidsboeket en de corsages, passend bij de trouwkleding en eventueel het seizoen!
- Autoversiering
- Antenne versiering
- Decoratie bij gastenboek
- Bedankbloemetje voor ouders, ceremoniemeester e.d.

Polsboeket

Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een armband van bloemen, het zgn. polsboeket. Deze kan de vakbekwame bloemis, ofwel "flower-artist", prima voor jullie verzorgen! Neem het wel op in jullie budget.

polsboeket

Bruidskinderen

Als je jonge kids op de gastenlijst hebt staan of je vergezeld wordt door een stel schattige bruidskinderen, dan is het wel slim om wat speelgoed, entertainment of digitaal vermaak op feestlocatie voor de kids te regelen. Want het zal zeker niet aan jullie trouwfeest liggen, maar kids kunnen zich nu eenmaal snel vervelen of afstand nemen van al dat volwassen geweld!

Trouwkleding voor de partner

Kies dus eerst de bruidsjurk uit en vervolgens het trouwpak of de 2e jurk uiteraard, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen. Als de bruid niet meegaat met het uitzoeken van de trouwkleding van haar partner, dan is het verstandig (en gebruikelijk) dat je een stofje van de jurk meegeeft. Zo kan jouw partner het trouwpak/-jurk of de accessoires laten matchen met de bruidsjurk. 

Het bruidskapsel

Welk bruidskapsel past bij welke trouwjurk:
Bij een jurk met een kraag kun je het beste je haar opsteken. Bij een jurk met een blote hals is het juist leuk als er wat plukjes haar over je hals en langs je gezicht te vallen.
Jouw haar opsteken: Opgestoken haar is uitermate geschikt voor bruiden die een sluier willen dragen. Als je de sluier later op de dag af wilt doen zit je haar nog steeds goed.
Los haar: Als je er toch voor kiest je haar los te laten hangen is het belangrijk om je haar goed te verstevigen zodat het niet later op de dag gaat pieken.
Kort haar: Ook met kort haar zijn er veel leuke mogelijkheden toch iets bijzonders met je haar te doen op je trouwdag. Je kan aan een kleurspoeling denken of krullen laten zetten. Een diadeem staat heel goed bij kort haar.

Bruidskapsel_bloemenTrouwschoenen

Loop de trouwschoenen geruime tijd van te voren binnenshuis in. Trek ze regelmatig 's avonds even een uurtje aan tot je merkt dat ze lekker soepel zitten. Hou ze daarna steeds even iets langer aan, totdat je zeker weet dat je er op je trouwdag geen last van zult hebben. Enkele dagen voor de trouwdag kan al genoeg zijn, maar het kan ook zo maar zijn dat je verdeeld over enkele weken 's avonds op je trouwschoenen thuis over het tapijt schuifelt.
En euh...ja heren, dit geldt ook voor jullie!!

Trouwringen

Het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden. Hou hier rekening mee bij het uitzoeken van de trouwringen.
Er zijn trouwringen verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. En in combinaties hiervan. Op deze website Trouwen in Flevoland staat in de categorie Trouwringen een overzicht van aanbieders van trouwringen in Flevoland.

De redactie van TrouweninNederland.nl wenst jullie veel plezier en wijsheid bij de voorbereiding, en daarna een hele mooie trouwdag, gevolgd door een gelukkig huwelijk!

Leuke adresjes

Museum Schokland

Museum Schokland

een unieke en sfeervolle trouwlocatie

Ook interessant

Etiquetteregels op de trouwdag

Etiquetteregels op de trouwdag

Je trouwdag uniek maken

Je trouwdag uniek maken
Trouwen in jouw woonplaats

Almere, Almere-Buiten, Emmeloord, Lelystad, Schokland,

Bezoek ook de website:

Trouwen in Friesland

Volg ons op social media