Etiquette en trouwen

Etiquette-bij-trouwen

Etiquette volgens de Dikke Van Dale: “het geheel van beleefdheidsregels en omgangsvormen”.

Etiquette is voor de meeste mensen van deze tijd stoffig en oubollig. Maar toch zie je dat deze zelfde mensen het wel erg leuk vinden om enkele ouderwetse gewoontes toe te passen tijdens hun eigen bruiloft. Op één of andere manier geeft dat weer iets officieels aan die bijzondere dag en het voegt het gevoelsmatig iets toe aan de officiële betekenis van het huwelijk.
We hebben diverse etiquette regels en oude gewoontes voor jullie op een rijtje gezet, in de volgorde van het verloop van de trouwdag.

m/v/m/m/v/v....

Bij etiquette werd er vroeger flink gehamerd op het fatsoen van de man en het koesteren van de vrouw e.d. Dat lees je ook in dit artikel. Maar het maakt voor ons uiteraard niet uit hoe de samenstelling van een bruidspaar is, man/man vrouw/vrouw, man/vrouw.. Niks van aantrekken dus, dat kun je gewoon vertalen naar jullie zelf. Maar zo was het vroeger nu eenmaal.

Het aanzoek:

Volgens de etiquette  van vroeger doet de man eerst een aanzoek aan zijn vriendin. Wil zij met hem trouwen, dan gaat de man naar de vader van zijn vriendin om hem om de hand van zijn dochter te vragen.
Een gezellige ontmoeting kon je dit vroeger bepaald niet noemen... een sollicitatiegesprek is misschien wel een betere omschrijving. De vader vroeg zijn  aanstaande schoonzoon de kleren van het lijf. Het ging hem er vooral om dat de man in staat was zijn dochter te onderhouden. Het onderwerp geld voerde daarom meestal de boventoon in dit gesprek.
Als de man zich goed gedragen had en uit een goede familie kwam, had hij grote kans te mogen trouwen met zijn geliefde. De aankomende bruidegom had nog een reden om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij zijn aanstaande schoonvader. De vader van de bruid was namelijk degene die de bruiloft voor het grootste deel financierde. Dat was dan het mooie deel van al die officiële toestanden :-) 

Na het gesprek tussen schoonvader en schoonzoon was het tijd voor de ouders om elkaar te ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting werden de huwelijksvoorwaarden besproken. Was dit allemaal rond, dan kon het paar trouwen. Tegenwoordig wordt de etiquette gelukkig nog nauwelijks nageleefd. Een meerderjarige heeft in Nederland geen toestemming van de ouders nodig om te mogen trouwen. Toch is het altijd leuk als 1 van de 2 toekomstige echtgenoten voor de vorm de hand van de partner gaat vragen bij de schoonvader. Zo kan je tevens op een verrassende manier je ouders inlichten over het aankomende huwelijk.

HuwelijksaanzoekKleding-etiquette

Eén van de echte stoffige regels in de etiquette gaat over de kleding die de gasten moeten dragen op de trouwdag. Volgens die kleding-etiquette geldt: Draagt de bruid een lange witte jurk dan dragen de vrouwelijke gasten een mantelpakje. Draagt de bruidegom een jacquet, dan dragen zijn beste vrienden, zijn vader, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet. Het had dus al iets weg van een themabruiloft zoals wij die nu kennen, maar dan heel saai. Als het bruidspaar tegenwoordig wil dat je de bruiloftsgasten een bepaalde kleur of stijl dragen, dan wordt dat gewoon vermeld op de save-the-date kaarten of de trouwkaarten

Dresscode White of Dresscode Blacktie zijn stijlen die nu nog wel op een trouwerij of ander feest gevraagd wordt. 
'Black Tie' betekent dat de heren in smoking worden verwacht en de dames in cocktail. Bij 'White tie' moeten de heren in een rokkostuum verschijnen en de dames in een zgn. "avondtoilet". Een sjieke avondjurk dus, met mooi opgestoken haar e.d.

'Tenue de ville' is minder formeel: een mooi donker driedelig pak en een mantelpak of jurkje is dan de keuze. 'Pink Tie' is het minst formeel, en ook direct het meest eenvoudig: Pink tie betekent dat je gewoon mag aantrekken wat je wilt. Een dresscode zonder dresscode dus!
Om weer even terug te vallen op die oude gewoontes: Bij een dresscode heeft de moeder van de bruid de eerste keuze wat zij aantrekt. De moeder van de bruidegom past haar kledingkeuze daar op aan, net als de andere vrouwelijke gasten. Pfff, niet best dit!

Het bruidsboeket

Vanuit de huwelijkse etiquetteregels wordt het bruidsboeket gekozen en betaald door de man. De bruidegom neemt het boeket mee als hij de bruid komt halen (dat doen we nog steeds zo) en hij geeft het persoonlijk aan zijn bijna-bruid. Het boeket wordt vóór de huwelijksvoltrekking in de rechterhand gedragen en daarna links. Waarom? geen idee! Bij de huwelijksplechtigheid neemt een bruidsmeisje het boeket van de bruid over.

Corsages

De gasten die de hele dag op de trouwdag aanwezig zijn dragen corsages. De dames dragen de corsages links, vrij hoog richting schouder en met het steeltje schuin omhoog. De heren dragen de corsage op de linker rever met het steeltje naar beneden. De corsages worden meestal afgestemd op het bruidsboeket.
De bruidegom draagt op de grote dag in zijn linkerknoopsgat een bloem met het steeltje naar beneden. Traditioneel is dit een anjer, maar tegenwoordig is het meestal een bloem die voorkomt in het bruidsboeket.

CorsagesHet dragen van de trouwringen

Aan welke hand draag je de trouwring? Ook hier waren etiquetteregels voor. Vanuit het katholieke geloof wordt in Nederland de trouwring aan de linkerhand gedragen. Op z'n protestants wordt de trouwring aan de rechterhand gedragen. Maar in andere landen zoals Oostenrijk en Italië dragen de katholieken de trouwring juist aan de rechterhand. In Spanje verschilt het zelfs per gebied. Snap jij het nog? Wij niet! Het is dus niet alleen een geloofskwestie, maar het verschilt ook per land. Mischien, als we het heel diep onderzoeken, komen we erachter, maar dat gaan we niet doen. Als je tegenwoordig weinig of niks met die regeltjes hebt, dan is het belangrijk dat jullie zelf de ring dragen zoals dat het beste voelt!

De bruidskinderen

Bruidskinderen kun je onderverdelen in bruidsmeisjes en bruidsjonkers. Twee bruidskinderen is volgens de regeltjes het minimum, acht het maximale aantal. De bruidsmeisjes worden (werden) ook wel strooistertjes genoemd. In hun mandjes zitten de bloemen of bloemblaadjes die ze tijdens het verlaten van de kerk of trouwlocatie het bruidspaar voor de voeten strooien. Bruidsmeisjes zijn volgens de etiquette de ongetrouwde jongere zusjes of nichtjes van de bruid. Maar tegenwoordig worden gelukkig gewoon de kinds, jeugdigen of dames gevraagd van wie het bruidspaar het leuk vinden dat zij de bruidsmeiden worden, ongeacht familie of leeftijd!
Officieel is het de bedoeling dat de bruidsmeisjes tijdens de trouwdag de bruid helpen met bepaalde taken of wanneer ze gewoon wel even hulp kan gebruiken. Tijdens de receptie nemen de bruidskinderen de cadeaus over die de bruid krijgt aangeboden. Volgens de etiquetteregels is het tevens hun taak om een lijst bij te houden waarop precies staat welke gast welk cadeau heeft gegeven. De bruidsjonkers treden op als partners van de bruidsmeisjes en hebben dezelfde taken. Als bruidsjonker wordt tegenwoordig ook wel een ouder iemand gevraagd die ook de taak van ceremoniemeester op zich neemt. De kleding van de bruidsmeisjes wordt aangepast aan de stijl en kleurstelling van de trouwjurk. Voor zowel de bruidsmeisjes als bruidsjonkers is speciale trouwkleding, verkrijgbaar bij de bruidsmodewinkels.

BruidskinderenWie wanneer waar

Volgens de regeltjes lopen bij binnenkomst van de trouwlocatie de bruid en bruidegom voorop. De bruidegom loopt links, de bruid rechts. Zij worden dan achtereenvolgens gevolgd door de getuigen, dan de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daarachter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. (echt waar!) De heren lopen links, de dames rechts.
Als het bruidspaar uit de trouwauto of liever nog de trouwkoets stapt, dan lopen de heren weer links en de dames rechts. Na de huwelijksvoltrekking wisselen de bruid en bruidegom van plaats, de gasten wisselen niet!
Tijdens het feliciteren bij de receptie of bruiloft staan de bruidegom en bruid nog steeds respectievelijk rechts en links. De ouders staan aan weerszijden van hun kind. Het kan ook zijn dan na het bruidspaar eerst de ouders volgen. 
De officiële volgorde van feliciteren is: eerst de bruid, vervolgens de bruidegom, dan de moeder van de bruidegom, de vader van de bruidegom, de moeder van de bruid en de vader van de bruid. Wat de bedenkers van deze regeltjes toen nog niet wisten, is dat we tegenwoordig ook regelmatig met 2 bruiden of gommen te maken hebben. Daar mogen jullie dus je eigen etiquetteregels voor verzinnen :-)

Etiquetteregels rond het trouwvervoer

De bruidegom stapt eerst in de trouwauto, daarna volgt de bruid die dus rechts van hem zit. Omdat de bruid na de huwelijksvoltrekking links van de bruidegom zit, stap de bruid als eerste in en schuift dan even om plaats te maken voor de bruidegom. De ceremoniemeester vertrekt als laatste, zodat hij zeker weet dat iedereen vertrokken is. Als eerste auto rijdt de trouwauto met het bruidspaar, samen met de twee kleine bruidsmeisjes die als bloemenstrooistertjes dienst doen. De trouwauto of trouwkoets met het bruidspaar komt als laatste voorrijden en gaat na het instappen pas voor aan de stoet rijden.
In de tweede auto zitten dan twee bruidsjonkers links en twee bruidsmeisjes rechts. In de derde auto zit rechtsvoor de moeder van de bruidegom, linksvoor de vader van de bruid, rechtsachter de moeder van de bruid en linksachter de vader van de bruidegom. In de vierde auto zitten de getuigen. In de volgende auto's de rest van de familie in volgorde van de rest van de gasten. Als jullie dit allemaal voor elkaar krijgen, dan verdien je wat ons betreft een medaille! Pfff... Dit is dus zoals het ooit is voorgeschreven. Een klassieker voor de trouwauto dus!

trouwauto
De kerk

Trouwen in de kerk is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Mocht je hier wel voor kiezen dan hebben de gasten al  in de kerk plaatsgenomen voordat het bruidspaar bij de kerk aankomt. Volgens de etiquette zitten de dames links en de heren rechts. De ouders van de bruidegom nemen plaats aan de rechterkant, zoals hun zoon dat ook gaat doen. De ouders van de bruid nemen plaats aan de linkerkant, evenals hun dochter straks. De bruidegom neemt dus rechts voor de bidstoel plaatst en de bruid links. Maar wordt de bruid, volgens de allermooiste etiquette traditie die het huwelijk kent, weggegeven door haar vader, dan komt zij iets later binnen aan de arm van haar vader die haar brengt tot aan het altaar.  De stoet vormt zich buiten op het voorplein van de kerk. Ze vormen een erehaag voor de bruid die, aan de arm van haar vader, de kerk binnentreedt. Ze wordt gevolgd door: de bruidskinderen, de bruidegom en zijn moeder, haar eigen moeder en de vader van de bruidegom, de grootouders, de getuigen en de rest van de genodigden. 

Bij het verlaten van de kerk is de volgorde van de stoet als volgt: Het bruidspaar gevolgd door de ouders van de bruid, de ouders van de bruidegom, de grootouders, de bruidsmeisjes en hun -jonkers, de getuigen, de familie en de vrienden. Zo gaat het ongeveer nog steeds, want de banken of stoelen in de kerk lopen leeg vanaf de voorste banken.

vader_geeft_bruid_wegDe bruidstaart

De taart wordt meestal gegeten na de kerk of het stadhuis, in de tijd die rest voor de receptie begint. Volgens de officiële regels wordt er bij de bruidstaart champagne geschonken. De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid.
De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan. Zij steekt daartoe het mes in het midden van de onderste taart. De bruidegom legt zijn hand om de hare om haar te helpen. Ze kunnen een stuk uitsnijden en het samen opeten.

Toost uitbrengen

Voordat de taart aangesneden wordt, kan er door de wederzijdse ouders een champagne-toost worden uitgebracht op het geluk van het kersverse bruidspaar. Volgens de etiquette brengt de vader van de bruid als eerste een toost uit, gevolgd door de vader van de bruidegom.

Toost-uitbrengenTafelschikking

Bij het huwelijksdiner zit het bruidspaar in het midden van de tafel. De bruidegom zit aan de rechterzijde van de bruid. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. De plaatsen naast de ouders van het bruidspaar zijn voor de bruidsmeisjes en bruidsjonkers en de naaste en oudste familieleden. De overige gasten worden volgens familieband en leeftijd geplaatst. In het geval dat de bruid of bruidegom geen ouders meer heeft worden hun plaatsten ingenomen door de oudere naaste familieleden of door getuigen.

De openingsdans:

De openingsdans wordt uitgevoerd door de bruid en de bruidegom. Bij de tweede dans mogen de bruid en bruidegom met een ander dansen. De bruid kan dansen met haar vader, terwijl de bruidegom met de moeder van de bruid danst. De derde dans kunnen de bruid en bruidegom dan dansen met de vader en moeder van de bruidegom.
De openingsdans is officieel een foxtrot of een Engelse wals. Maar voor de etiquette is het dansen in bovengenoemde volgorde belangrijker dan de dans die gespeeld wordt.
 


Bekijk ook de pagina: De actielijst voor het trouwen in Flevoland >>


 

Leuke adresjes

Paula Wieman Fotografie

Paula Wieman Fotografie

mag ik jullie mooiste dag vastleggen?
Sam & Nel's Taarten

Sam & Nel's Taarten

wij helpen jullie met de perfecte bruidstaart
Museum Schokland

Museum Schokland

een unieke en sfeervolle trouwlocatie
Partyschip Abel Tasman

Partyschip Abel Tasman

Unieke feest- en trouwlocatie
Trouwschip Bounty

Trouwschip Bounty

officiële trouwlocaties in diverse gemeenten
Gonnie's Kinderkleding

Gonnie's Kinderkleding

dé webshop voor al uw betaalbare feestkleding
Lelyfoto caravan photobooth

Lelyfoto caravan photobooth

enterainment op de trouwdag!
Hartenvrouw Bruidsmode

Hartenvrouw Bruidsmode

alle stijlen trouwjurken
Lelyfoto

Lelyfoto

spontane trouwfoto’s
Bruid & Beauty Nederland

Bruid & Beauty Nederland

er prachtig uitzien en de hele dag stralen...
Püttmann Juweliers Almere-Buiten

Püttmann Juweliers Almere-Buiten

de perfecte trouwringen voor u en uw partner

Ook interessant

Handige tips

Handige tips

Trouwkleding aanschaffen

Trouwkleding aanschaffen

Een sweettable op je huwelijksdag

Een sweettable op je huwelijksdag

Een klassieker als trouwauto

Een klassieker als trouwauto

Afleiding voor de kinderen op jullie trouwdag

Afleiding voor de kinderen op jullie trouwdag

Trouwringen en de metalen

Trouwringen en de metalen

Veel gestelde vragen over Etiquetteregels op de trouwdag

Bij het trouwen kun je heel veel etiquette regels toepassen. Hierbij een aantal etiquette voorbeelden die nu nog steeds kunnen: (vergeet m/v, v/v, m/m e.d.) De Dresscodes behoren tot de etiquette regels. De man neemt het bruidsboeket mee als hij zijn bruid komt ophalen. Dames dragen de corsages links, hoog en het steeltje omhoog. De heren links met het steeltje naar beneden. De bruidegom stapt eerst in de trouwauto en de bruid daarna. Zo zit de bruid rechts van de gom. Bekijk deze pagina voor alle etiquetteregels bij het trouwen.

Volgens de etiquette snijdt de bruid de bruidstaart aan. Dat doet ze door het mes in de onderste laag van de bruidstaart te snijden. Dat zal nog niet meevallen want de bruidegom moet hierbij zijn hand op de hand van zijn partner leggen en zo samen een punt eruit snijden.
Trouwen in jouw woonplaats

Almere, Almere-Buiten, Emmeloord, Lelystad, Schokland,

Bezoek ook de website:

Trouwen in Friesland

Volg ons op social media