Trouwringen, materialen en trends 

Trouwringen-en-de-metalen

Een trouwring hoeft niet van goud te zijn!

Van oudsher was het heel eenvoudig...trouwringen zijn van goud! Maar die tijd is al lang voorbij. Een trouwring is al lang niet meer alleen maar een prachtig symbool van de verbintenis van 2 partners. Ondertussen mogen het ook echte eyecatchers zijn. En voor deze sieraden worden steeds meer verschillende materialen gebruikt. Deze pagina gaat dan ook over de mooiste metalen voor trouwringen en daarmee ook de trends in trouwringen.

De meest gebruikte metalen en materialen voor de trouwringen

  • Goud (witgoud, geelgoud, roodgoud)
  • Titanium
  • Platina
  • Palladium
  • Edelstaal
  • Zirkonium
  • Carbon

Daarnaast worden door een goudsmid in eigen atelier ook steeds vaker trouwringen gemaakt met combinaties van verschillende metalen of zelfs compleet afwijkende materialen.

Gouden trouwringen

Goud is nog altijd het meest voorkomende edelmateriaal voor de trouwringen. Gouden ringen komen veelvuldig voor in het traditionele geelgoud en in witgoud en ook roodgoud. Over het algemeen zijn de trouwringen gemaakt van 14 karaats goud. Maar relatieringen kunnen zelfs gemaakt worden tot ongeveer 20 tot 22 karaat. Puur goud is 24 karaat, maar dat is te zacht om tot trouwringen te verwerken. Het goud wordt dan ook vaak vermengd met andere materialen. De hoeveelheid van deze andere metalen (legering), geeft de karaats aan.

gouden_trouwringen

Titanium trouwringen

Steeds vaker wordt gekozen voor titanium trouwringen. Titanium trouwringen zijn licht van gewicht en van origine grijs van kleur. Bij het verwerken kunnen ook andere kleuren ontstaan. Titanium trouwringen worden steeds vaker gekozen. Uiteraard dat het een stoer materiaal is maar daarbij is de prijs ook nog eens gunstig!

Platina Trouwringen

Platina is het duurste materiaal dat als basis voor trouwringen wordt gebruikt omdat platina behoorlijk zeldzaam is. Mede door de hoge prijs van platina wordt dit edelmetaal bij de vervaardiging van trouwringen vaak gemengd met goud en platina.  Mensen met een allergie voor goud of andere materialen kunnen voor platina ringen kiezen omdat platina geen allergieën veroorzaakt.

Zirkonium Trouwringen

Zirkonium wordt toch wel minder gebruikt voor trouwringen, maar is wel een zeer bijzondere basis voor trouwringen. De kleur van zirkonium kan tijdens de verwerking door verhitting bijna zwart worden, wat uiteraard een hele aparte eigenschap is voor een trouwring. 

Ringen-Trinity-Symetric-zwart-zirkonium-geelgoud-en-titanium.-Damesring-bezet-met-diamant.Foto: Marc Lange Sieraden

Trends in trouwringen 

Ook op het gebied van de trouwringen wordt door de goudsmeden, edelsmeden en juweliers telkens gezocht naar nieuwe mogelijkheden voor de toepassing bij de trouwringen. Dus nieuwe mogelijkheden trends op het gebied van de trouwringen en de materialen. En daarmee wordt het aanbod ook weer breder, spannender en uitgebreider! Maar kijk bij de aanschaf van jullie trouwringen niet alleen naar de hippe trends, want de trouwringen moeten bij jullie passen. Je hebt de ringen tenslotte dag en nacht om je vinger, en daar moet je telkens met een goed gevoel naar kijken. 

Trend: Vierkante trouwringen

Vierkante trouwringen?? Jazeker! De vraag naar deze modieuze vierkante trouwringen wordt steeds groter. Deze trouwringen zijn aan de buitenzijde vierkant gevormd, maar van binnen is de ring uiteraard gewoon rond. Nu deze 4kante trouwringen trending zijn, is dit toch wel hét moment om de ringen aan te schaffen. Of in ieder geval om ze te passen om te zien of jullie elkaar straks op de trouwdag vierkante trouwringen om de vinger schuiven. Benieuwd naar deze trouwringentrend? Bekijk dan het aanbod van de goudsmeden en juweliers aan de rechterkant op deze pagina. 

Trend: Open trouwringen

Bij een prachtige trouwdag hoort toch ook een prachtige set trouwringen. Daarvoor kijken we naar 1 van de laatste trends in trouwringenland: De open trouwring! In alle puurheid, met een mooie steen, meerkleurige edelmetalen... het siert de open trouwringen! De open trouwringen hebben als roepnaam Toi et Moi ringen genoemd, Jij en ik in het Frans.

Voor unieke trouwringen kun je in Flevoland terecht bij de juwelier, goudsmid en edelsmid

Leuke adresjes

Marc Lange Sieraden

Marc Lange Sieraden

een trouwring is meer dan een ring
SchitterendeRingen.nl

SchitterendeRingen.nl

Online verkoop & in de showroom
BijzondereTrouwringen.nl

BijzondereTrouwringen.nl

mooie trouwringencollecties
Püttmann Juweliers Almere-Buiten

Püttmann Juweliers Almere-Buiten

de perfecte trouwringen voor u en uw partner
Edelsmederij Verweij

Edelsmederij Verweij

unieke trouwringen

Ook interessant

Een klassieker als trouwauto

Een klassieker als trouwauto

Hoe vind ik onze ideale trouwfotograaf?

Hoe vind ik onze ideale trouwfotograaf?

Je trouwdag uniek maken

Je trouwdag uniek maken

Als man op zoek naar een outfit voor je bruiloft

Als man op zoek naar een outfit voor je bruiloft

Afleiding voor de kinderen op jullie trouwdag

Afleiding voor de kinderen op jullie trouwdag

Een sweettable op je huwelijksdag

Een sweettable op je huwelijksdag

Veel gestelde vragen over Trouwringen en de metalen

Platina is zeer zeldzaam. Van platina wordt qua hoeveelheid slechts circa 10% gedolven vergeleken met goud. En alles wat schaars is en wel vraag naar is, komt uiteraard duurder op de markt. Vandaar dat de platina trouwringen of trouwringen waar platina in is verwerkt, aanzienlijk duurder zijn dan gouden trouwringen.  

Hypoallergene materialen die verwerkt worden in trouwringen veroorzaken geen of minimale allergische reacties. Zoals goud en titanium en ook enkele nieuwe trendy materialen voor de trouwringen zoals carbon, hout en staal. 

Een positieve eigenschap trouwringen van carbon is dat het niet oxideert. En als een ring niet oxideert dan verkleurt deze ook niet. Dat is dus een groot voordeel van trouwringen gemaakt van carbon. En hierdoor zijn de trouwringen vriendelijk voor de huid. Dus als je een huidallergie hebt dan kan een ring van carbon een goede oplossing zijn. Een voordeel van trouwringen van carbon is dat deze slijtvast zijn en dat de trouwringen niet gevoelig zijn voor chemicalieën en extreme temperaturen. Een flink nadeel is dat het carbon intensief is bewerkt met andere stoffen waardoor de ringen nadien niet meer groter of kleinen gemaakt kunnen worden.
Trouwen in jouw woonplaats

Almere, Almere-Buiten, Emmeloord, Lelystad, Schokland,

Bezoek ook de website:

Trouwen in Friesland

Volg ons op social media