Trouwen met de handschoen... geschiedenis of heden?

Af en toe zie je het nog wel eens voorbij komen... "trouwen met de handschoen". Op zich lijkt het niet echt bijzonder. Je ziet tenslotte wel vaker een bruidje met mooie handschoentjes in een trouwlocatie staan. Uiteraard is dat niet de betekenis van een uitdrukking die met geschiedenis beladen is! Maar let op: Trouwen met de handschoen is niet alleen geschiedenis, maar ook het heden! Maar hoe dan?? Dat gaan we je hier uitleggen.

handschoen

Vroeger...

Vroeger, ongeveer tussen 1815 en 1850 wonnen de Nederlanders de strijd om de Indische eilanden. In die jaren waren daar dan ook veel Nederlandse arbeiders en soldaten. Veel van die Nederlanders hadden daar wel een lokaal schatje. Maar hun liefje thuis in Nederland wou graag meer zekerheid. Ook mochten die ongetrouwde dames het ouderlijk huis niet verlaten voordat ze getrouwd waren. Trouwen was daarvoor de enige oplossing. Maar hoe dan??

Trouwen op afstand

De huwelijksvoltrekking werd geregeld, alleen ontbrak de bruidegom bij de ceremonie. Hiervoor werd dan symbolisch de handschoen van de soldaat gebruikt. Deze werd op het altaar gelegd als soort van aanwezigheid van onze strijder! De trouwerij vond plaats en het huwelijk was geldig. "Trouwen met de handschoen" dus! Uiteraard kwamen er nog wel enkele regeltjes bij kijken, maar het was in ieder geval een geldig Hollands huwelijk. 

Trouwen met Volmacht

Kunnen we nog steeds trouwen met de handschoen? jazeker... maar dan zonder handschoen. Het kan altijd voorkomen dat de bruid of bruidegom niet bij de trouwerij aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld als een partner zo ernstig ziek is dat het einde van het leven in zicht is en beide partners toch graag nog willen trouwen. Of dat een partner in de gevangenis zit en er niet binnen de gevangenismuren getrouwd mag worden, terwijl er wel een goede reden voor is. In dat geval kan er getrouwd worden "met volmacht". Trouwen met volmacht moet worden aangevraagd bij de minister van Justitie. 

Typisch Nederlands?

Of het elders in Europa ook bestaat of heeft bestaan, wellicht onder andere noemers, dat is ons niet bekend. We weten wel dat het in België niet is toegestaan. Daar moeten beide partners fysiek aanwezig zijn bij de voltrekking van het huwelijk. Maar België kennende, zal daar ongetwijfeld wel een oplossing gevonden worden als de reden echt een diepe betekenis heeft en uitstel geen optie is. 

Leuke adresjes

Bruid & Beauty Nederland

Bruid & Beauty Nederland

jouw bruidskapsel aan huis verzorgd
Het Boudoir Bruidsmode

Het Boudoir Bruidsmode

een prachtige bruidsmodewinkel op eigen(wijze) manier!

Ook interessant

Als man op zoek naar een outfit voor je bruiloft

Als man op zoek naar een outfit voor je bruiloft

Etiquetteregels op de trouwdag

Etiquetteregels op de trouwdag
Trouwen in jouw woonplaats

Almere, Almere-Buiten, Emmeloord, Lelystad, Schokland, Zeewolde,

Bezoek ook de website:

Trouwen in Friesland

Volg ons op social media